Zöldséges ponty

 

8 szelet pontyfiié
- 1/2 kg vegyes zöldség
- 1 fej vöröshagyma
- 3 dl fehérbor
- 2 dl húsleves (lehet kockából főzött)
- 2 teáskanál mustár
- diónyi margarin
- 10 dkg gomba
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- kakukkfű, fehérbors, só, őrölt babér
-  8 olajbogyó

A pontyszeleket besózzuk, és állni hagyjuk. Margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, és a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, hagymát lerakjuk az aljára. Közben ízlés szerint fűszerezzük. Ráöntjük a bort, a húslevesben elkevert mustárt, majd ráfektetjük a halszeleteket. Mindegyik szeletre olajbogyót teszünk, és az egésznek a tetejére rászórjuk a felszeletelt gombát. Lefedjük az edényt, és alacsony hőmérsékletű sütőben egy órán keresztül pároljuk. A halszeleteket lapátkanállal kiszedjük, és a zöldséget világos vajas rántással besűrítjük. Tálaláskor a halat tányérra rakjuk, és a zöldséges ragut rámerjük.

Fortélyok:
- A zöldségeket mindig idényszerűen válogassuk össze.
- Ezt az ételt mikrosütőben is készíthetjük. Az edényt fóliával letakarva tegyük be, és közepes fokozaton pároljuk kb. 40 percig.
- A világos vajas rántást úgy készít-jük,hogy egy pici serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és folyamatosan kevergetve igen világosra megpirítjuk benne a lisztet. A rántást először hígítjuk a zöldség levével, és csak utána keverjük a raguhoz