Tejfölös tepsis keszeg
A keszegek szálkás húsuk ellenére nagyon népszerűek a halételek kedvelői számára, ami nem csoda, hiszen rendkívül jó ízűek. A rengeteg elkészítési módból egy könnyen elkészíthető, nem időigényes halételt szeretnék bemutatni, melynek alapanyag szükséglete bármikor megtalálható minden háztartásban.
Hozzávalók:
4 db 15-20 dkg-s dévér vagy karikakeszeg
10 dkg rétesliszt
5 dkg pirospaprika
olaj
2 dl tejföl
2 közepes gerezd fokhagyma vagy negyed tubus fokhagymakrém
egy kávéskanál halak fűszerkeverék
50 dkg burgonya
Készítsük elő a halat, vágjuk le a fejét, tisztítsuk meg a pikkelyektől és belezzük ki. Alaposan irdaljuk be, kb 3-4 mm távolságonként. Sózzuk be a halakat és legalább egy órára rajuk be a hűtőbe, hogy a só kellőképpen átjárja a húst |
Amíg a halak a sóban érlelődnek, addig készítsük el a panírozáshoz a lisztes keveréket. Öntsük a lisztet egy zacskóba és tegyünk hozzá egy teáskanálnyi sót, paprikát valamint a halak fűszerkeveréket |
Rázzuk jól össze és helyezzük bele egyesével a hűtőből kivett halakat és a zacskó rázogatásával panírozzuk be |
Öntsünk olajat egy serpenyőbe és forrósítsuk fel a tűzhelyen. Helyezzük bele a panírozott keszegeket és süssük pirosra. Ha elkészültünk a sütéssel, tartsuk melegen a kisült halakat addig, amíg a sütőtepsit és az öntetet előkészítjük. Az öntethez egy pohár tejfölre és két közepes gerezd fokhagymára (vagy egy evőkanálnyi fokhagymakrémre van szükségünk, valamint egy csipet sóra. Fokhagymapréssel nyomjuk össze a gerezdeket |
A melegen tartott halak felső oldalát és hasüregét kenjük be a tejfölös öntettel. Helyezzük be az előmelegített sütőbe és közepes lángon süssük néhány percig |
A sütőből kivett halakat helyezzük tányérra, sült hasábburgonyát és párolt káposztát kínáljunk mellé |
Aki kedveli a tejfölös-fokhagymás ízeket, nem fog csalódni ebben a halételben.
Balogh Róbert