Töltött ponty
Egy kb. 1,5 kilós
pontyot megtisztítunk, fejét, farkát, uszonyát levágjuk, hasüregét is
kitisztítjuk, jól megmossuk, és gyengén besózzuk. Két szelet tejben áztatott és
kifacsart kenyeret elkeverünk 2 tojás sárgájával, 5 dkg petrezselymes párolt
gombával, a 2 tojás keményre vert habjával, ízesítjük késhegynyi reszelt
hagymával, egy gerezd zúzott fokhagymával, 3 dkg darált dióval vagy mandulával,
egy kanálnyi vajjal, sóval, törött borssal. Ezzel a keverékkel a ponty
hasüregét megtöltjük, a nyílást összetűzzük, és a halat tepsibe téve forró
zsírral leöntjük, majd a sütőben aranybarnára sütjük. Tartármártással és párolt
körtével vagy birsalmával tálaljuk.
Tartármártás: 1 tojásból és 1 dl olajból készült majonézt 1 dl fehérborral, 1/2 l tejföllel felhigítunk, mustárral, csipetnyi cukorral és sóval ízesítjük. Ha
sűrűbben szeretjük, az olajos majonézhez tojásonként 1 dl tejfölt adunk.