Süllő burgonyaérméken, gombaszósszal

Hozzávalók

1 kg süllő
400 g burgonya

a fűszervajhoz:
100 g margarin
1 evőkanál mustár
só, fehérbors, őrölt paprika ízlés szerint

a szószhoz:
250 g szeletelt gomba vagy ugyanennyi gombakonzerv
2 evőkanál liszt
500 ml tejszín
só, fehérbors, őrölt paprika ízlés szerint

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Helyezzük a halat a vágódeszkára, vágjuk le a fejét és szeleteljük ujjnyi vastag szeletekre

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Szeletjük fel a burgonyát egyenlő vastagságú szeletekre

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A margarinnal alaposan kenjük be a tepsi alját

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Helyezzük a kivajazott tepsibe a karikára szeletelt burgonyát és sózzuk meg

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Tegyük a krumpli szeletek tetejére a süllődarabokat

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Készítsük el a fűszervajat. A 100g margarint, a mustárt és a fűszereket öntsük össze és habosra keverjük. Ezzel a fűszervajjal bevonjuk a halszeletek tetejét. A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük és közepes fokozaton sütjük 20-25 percig

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Készítsük el a szószt. Egy kanálnyi margarint helyezünk egy edénybe és a felszeletelt gombát megpároljuk rajta. Párolás közben sózzuk, borsozzuk és paprikázzuk meg a mártást ízlés szerint

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ha a gomba elfőtte a levét, akkor hozzáadjuk a két evőkanálnyi finomlisztet és alaposan elkeverjük

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Folyamatos keverés mellett adjuk a gombához a fél liter tejszínt és fűszerezzük a mártást. Addig főzzük, amíg krémszerű nem lesz

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Fektessük a tányér közepére a halszeleteket, köré félkörben a tepsiben sült burgonyaérméket, és öntsük le a meleg gombamártással a süllőket

Jó étvágyat kívánok hozzá!


Balogh Róbert