Ponty jóasszony módra

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A hozzávalók, különös tekintettel a kép bal felső részén látható butéliára.

Hozzávalók

Egy szép emlék, adott esetben az emlékből megmaradt 80 dkg pontyfilé
Egy jó asszony, aki mindent megbocsát, de legalábbis megfőz
2 fej vöröshagyma
20dkg gomba
1 csokor petrezselyem + 1 csokor virág kedvesünknek, amiért főz nekünk
10 dkg vaj
2dl száraz fehérbor (a maradékot természetesen el kell fogyasztanunk, mert különben kárba vész)
2 dl hal-alaplé
1,5 dl tejszín
őrölt fehér bors
só (mivel ez egy sós ízű „etetőanyag”)

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A pontyfiléket megsózzuk és kivajazott tepsibe helyezzük. Ráöntjük a bort és a hal-alaplevet. Fedő alatt közepes lángon összepároljuk.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Serpenyőben a maradék vajat felhevítjük, és megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Erős tűzön lepirítjuk. Felöntjük a hal párolólevével, majd liszttel elkevert tejszínnel besűrítjük, és jól kiforraljuk. Kissé megsózzuk.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Tálaláskor a tányéron elrendezett halszeleteket a gombamártással bevonjuk. Főtt, vajas burgonyával körítjük. Kiemelkedő minőségű száraz fehérborral együtt nagyon jó lesz a ponty, de egy jó siller bor is illik mellé.

 

 

 

 

 

 

Polyák Csaba