Magyaros halgombócleves

Hozzávalók 4 személyre:

·  1 db 1 kg-os ponty

·  1 nagyobb fej vöröshagyma

·  1-1 paprika és paradicsom

·  2 evőkanál olaj

·  1 evőkanál édesnemes pirospaprika

·  1 zsömle

·  2 tojás

·  1 csipet reszelt szerecsendió

·  2 evőkanál liszt

·  1-2 cseresznyepaprika – ízlés szerint


Előkészítés: A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk, megsózzuk, és fél órán át állni hagyjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A paradicsomot, a paprikát megmossuk, megtisztítjuk, cikkekre vágjuk.

Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, megszórjuk a pirospaprikával, és elkeverjük. Felengedjük kb. 1,5 l vízzel, beletesszük a haldarabokat, a paradicsomot és paprikát, felforraljuk, majd annyi vízzel engedjük föl, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, míg a hal teljesen megpuhul, a húsa leválik a csontokról. Leszűrjük a levest, a halhúst a csontokról lefejtjük, és apróra vagdaljuk. A zsömlét vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A tojásokat a zsemlével, a halhússal alaposan összedolgozzuk, szerecsendióval fűszerezzük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. A hal főzőlevét felforraljuk, és a gyöngyöző hallevesbe a masszából diónyi gombócokat szaggatunk. Addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a levest tetejére. Azonnal tálaljuk. A saját tányérjában ki-ki tüzesítheti cseresznyepaprikával.