Hozzávalók 4
személyre:
· 1 db
1 kg-os ponty
· 1
nagyobb fej vöröshagyma
· 1-1
paprika és paradicsom
· 2
evőkanál olaj
· 1
evőkanál édesnemes pirospaprika
· 1
zsömle
· 2
tojás
· 1
csipet reszelt szerecsendió
· 2
evőkanál liszt
· 1-2
cseresznyepaprika – ízlés szerint
|
Előkészítés: A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk, megsózzuk, és fél órán át állni hagyjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A paradicsomot, a paprikát megmossuk, megtisztítjuk, cikkekre vágjuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat,
megfonnyasztjuk benne a hagymát, megszórjuk a pirospaprikával, és elkeverjük.
Felengedjük kb. 1,5 l vízzel, beletesszük a
haldarabokat, a paradicsomot és paprikát, felforraljuk, majd annyi vízzel
engedjük föl, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, míg a
hal teljesen megpuhul, a húsa leválik a csontokról. Leszűrjük a levest, a
halhúst a csontokról lefejtjük, és apróra vagdaljuk. A zsömlét vízbe
áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A tojásokat a zsemlével, a halhússal alaposan
összedolgozzuk, szerecsendióval fűszerezzük, és annyi lisztet adunk hozzá,
hogy jól formázható masszát kapjunk. A hal főzőlevét felforraljuk, és a
gyöngyöző hallevesbe a masszából diónyi gombócokat szaggatunk. Addig főzzük, amíg
a gombócok feljönnek a levest tetejére. Azonnal tálaljuk. A saját tányérjában
ki-ki tüzesítheti cseresznyepaprikával.
|