Halászlé

Hozzávalók: 80 dkg-os ponty, 1 hagyma, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, pirospaprika.
      A ponty fejét, uszonyait, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük, beirdaljuk, és ujjnyi csíkokra vágjuk. A haltejjel, ikrával együtt besózzuk. A kiesett részeket, csontokat 2 l vízben egy nagy, felszeletelt hagymával, sóval 3-4 órán át nagyon csendesen főzzük. A levet áttörjük, belerakjuk a halfiléket, az ikrát, tejet, a zöldpaprikát és a paradicsomot apróra vágva és lassan, egyenletesen főzzük. A közben felgyűlt halzsírra pirospaprikát szórunk, jó bőven. A halászlé akkor jó, ha a föléje tartott kezünk a párájától ragacsossá válik.
      Vegyes halból is készíthető halászlé: szokás az alaplevet apró halakból elkészíteni és azután belefőzni a nagyobb halak felszeletelt húsát.

 

Halászlé burgonyával

Hozzávalók: személyenként 2-3 burgonya és 2-3 kisebb hal (keszeg, sügér, kárász), 1 nagy fej vöröshagyma, tojásnyi zsír, 1 evőkanál pirospaprika, 1 cikk fokhagyma, 1-2 zöldpaprika, 1 csípőspaprika, só.
       A halakat megtisztítjuk, az uszonyokból, fejekből alaplevet készítünk (mint fent). A halakat lapjára elvágjuk, irdalással az apró szálkákat bevagdaljuk, majd ujjnyi darabokra vágjuk, besózzuk. A hagymát apróra vágva a zsírban megpároljuk, rátesszük a pirospaprikát, fokhagymát, apróra vágott csípős- és zöldpaprikát, feltöltjük az elkészült alap lével. 10 perc forralás után beletesszük a kockára vágott burgonyát. Amikor ez félig megfőtt, belerakjuk a halszeleteket és keverés nélkül lassan készre főzzük.

 

Bundázott hal

Hozzávalók: egy 60-70 dekás szép ponty vagy más hal, 2 tojás, 3 kanál liszt, 1 kanál olaj, szóda-vagy ásványvíz, só, bors. Olaj a sütéshez.
      A pontyot kifilézzük, szeletekre vágjuk, sóval, borssal megszórjuk. A tojásból, lisztből csipet sóval, 1 kanál olajjal, annyi szóda- vagy ásványvízzel, amennyit felvesz, sűrű palacsintatésztát keverünk. A halszeleteket belemártjuk és bő forró olajban pirosra sütjük. Petrezselymes burgonyával, salátával tálaljuk, de adhatjuk előételnek is tartármártással kísérve.

 

Hal bormártásban

Hozzávalók: Süllőt szokás így készíteni, de más édesvízi vagy tengeri, nagyobb, nem túlszáraz húsú halból is finom.
      A halakat kifilézzük, így minden halból 2 szeletünk lesz, amelyeket besózzuk. Pecsenye tepsiben vajat forrósítunk és a szeleteket belerakva kissé átpirítjuk. Közben simára keverünk 1 csapott kanál lisztet 1 dl tejföllel, 2 dl borral, csipet sóval, borssal. Ráöntjük az átpirított halra és a sütőben megpároljuk.

 

Halpaprikás.

Hozzávalók: 1 kg vegyes hal vagy ponty, 2 fej hagyma, 1 kanál pirospaprika, 1 nagy kanál zsír, 1-2 dl tejföl, só.
      A halat keresztben kétujjnyi szeletekre vágjuk és besózva félóráig állni hagyjuk. Közben a hagymát nagyon apróra megvagdaljuk, forró zsírba tesszük és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, belerakjuk a halszeleteket azzal a lével együtt, amit engedtek és a fedő alatt lassú tűzön pároljuk. Ha kell, időnként egy evőkanál vizet adunk hozzá. Amikor a hal elkészült, összeforraljuk a tejföllel és apró galuskával tálaljuk.

 

Hal paradicsomban

Hozzávalók:1 kg hal, 2-3 főtt burgonya, 50 dkg paradicsom, 10 dkg vaj, só, bors, petrezselyemzöld. Bármilyen, friss vagy fagyasztott halból készíthető.
      A megtisztított, kimosott halakat besózzuk. A burgonyát megreszeljük nagylyukú reszelőn, összekeverjük apróra vágott petrezselyemzölddel, kis sóval, borssal és a halak hasüregébe töltjük. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk, rátesszük a meghámozott, feldarabolt paradicsomot, ráöntünk 10dkg forró vajat, kissé megsózzuk, borsozzuk és a forró sütőben megsütjük, saját levével öntözgetve. Párolt rizzsel tálaljuk.

 

Halpörkölt

Úgy készül, mint a halpaprikás, de tejföl nélkül és azzal a különbséggel, hogy a paprikás hagymát egy tejmerőkanál vízzel megpároljuk, és azután rakjuk bele a halszeleteket. Tarhonyával tálaljuk. Nyáron 1-2 karikára vágott zöldpaprikát szórunk a tetejére.

 

Halszeletek lecsóval

Hozzávalók: 60 dkg halszelet, 3 hagyma, 6 zöldpaprika, 4 paradicsom, 1 kanál zsír, só, bors.
      A szokott módon lecsót készítünk, és amikor majdnem kész, belerakjuk a halszeleteket és puhára pároljuk. Petrezselymes párolt rizzsel tálaljuk.

 

Halszeletek paprikásan

Hozzávalók: 60-70 dkg ponty, harcsa, süllő, vagy kecsege, 1 hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 kanál pirospaprika, 2-3 kanál olaj. A halat kifilézzük, a filéket irdaljuk és besózzuk, a kiesett részekből, csontokból alaplevet főzünk, kevés vízzel.
      A filéket mindkét oldalukon forró olajban megsütjük, kiszedjük. Az olajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, ráhintjük a pirospaprikát, feltöltjük a leszűrt alap lével (nem kel sok mártása legyen!). Beletesszük az apróra vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Lassan puhára főzzük, aztán belerakjuk a filéket és lefödve tovább pároljuk. Apró galuskával tálaljuk.

 

Hal tejfölös mártásban

Hozzávalók: 1 kg friss vagy fagyasztott hal, 1 citrom, 2 dl tejföl, kevés fehérbor, 5 dkg vaj, só, bors, 1 kiskanál liszt.
      A megtisztított halat szeletekre vágjuk, besózzuk, borssal és citromlével meghintjük, 1-2 órán át állni hagyjuk. Akkor a vajat megforrósítjuk, a halszeleteket átsütjük, rátöltünk 2-3 kanál bort, minden halszeletre egy vékony, kettőbe vágott citromszeletet fektetünk. Az edényt lefödjük, és a sütőben megpároljuk. Amikor a hal megpuhult, melegített tálra rakjuk. Levét leforraljuk a tejfölben elkevert liszttel és a mártást a halra öntjük. Burgonyapürét vagy párolt rizst adunk mellé.

 

Haltekercsek szalonnában sütve

Hozzávalók: 1 kg hal, 15-20 dkg szalonna, 1 csésze fehérbor, só, paprika, petrezselyemzöld.
      Nagyobb, kb. 1 kg-os halat megtisztítunk, kifilézzük, és háromujjnyi szeletekre vágjuk. A szeleteket sóval, paprikával megszórjuk, felsodorjuk és papírvékonyra vágott szalonnaszeletekbe csavarjuk, fonallal átkötjük a tekercseket, bőven vajazott tűzálló tálba állítjuk, leöntjük borral és a sütőben megpároljuk. Petrezselyemzölddel megszórva, burgonyasalátával tálaljuk.

 

Hal vajban

Hozzávalók: egy szép nagy süllő vagy bármilyen más nagyobb hal, 5 dkg vaj, 1dl tejföl, só, ecet, petrezselyemzöld.
      A megtisztított halat egészben hagyva gyengén sós-ecetes vízben puhára pároljuk, csendes főzéssel. Óvatosan forró tálra emeljük. A vajat megforrósítjuk, belekeverjük a tejfölt és ráöntözzük a halra. Körberakjuk sós vízben főtt burgonyahasábokkal és az egészet beszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel

 

Harcsaszelet borban

Hozzávalók: 80 dkg harcsaszelet, 20 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 4 zöldpaprika, 3 paradicsom, 2 dl fehérbór, zsír, só, bors, pirospaprika, liszt.
      A kicsontozott halat szeletekre vágjuk, sóval, borssal meghintjük, lisztbe forgatjuk, és forró zsírban átsütjük. Más edényben kiolvasztjuk az apró kockákra vágott szalonnát, megpároljuk rajta a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, felaprított zöldpaprikát és paradicsomot. Sóval, borssal fűszerezzük, felengedjük a borral, belerakjuk a kisütött szeleteket és puhára pároljuk. Vajban megforgatott galuskát adunk mellé.

 

Hirtelensült halszeletek

Hozzávalók: 1 kg hal (legjobb, ha nagyobb, lehetőleg szálkamentes hal, pl.: pisztráng, süllő, harcsa, ponty stb., de lehet akár fagyasztott tengeri hal is), kb. 4 kanál liszt, 1 kiskanál pirospaprika, só, bors, olaj vagy fele olaj-fele zsír a sütéshez. Liszt és paprika helyett használhatunk finomra darált kukoricalisztet is.
      A nagyobb halakat kifilézzük, a kisebbeket egészben hagyjuk: közepes halakta U alakú szeletekre vágjuk. Sóval, borssal megszórjuk, kissé állni hagyjuk. A lisztet összevegyítjük pirospaprikával, a halakat megforgatjuk a lisztben és forró zsírban pirosra, ropogósra sütjük. Citrommal vagy tartármártással előételnek is megfelel, de tálalhatjuk burgonyakörettel vagy salátával is.

 

Kékre forrázott pisztráng

Hozzávalók: Hozzávalók: 4 db szép pisztráng, só, ecet, citrom.
      A megtisztított pisztrángokat meglocsoljuk ecettel és 15 percig állni hagyjuk. Akkor pecsenye tepsibe fektetjük és leforrázzuk annyi lobogó sós vízzel, amennyi a halakat ellepi. Nagyon csendes tűzön puhára főzzük, majd lyukas lapáttal óvatosan forró tálra szedjük. Citromkarikákkal körberakjuk és vajas-petrezselymes burgonyával tálaljuk.

 

Kirántott hal

Úgy készül, mint a hirtelensült halszeletek, de nem csak lisztbe, hanem felvert tojásba és morzsába is beleforgatjuk (vagy csak lisztbe és tojásba). Forró zsírba kisütjük, citrommal, tartármártással előételnek, petrezselymes vagy zsírban sült burgonyával és salátával önálló ételnek tálalhatjuk.

 

Pisztráng főzve

Hozzávalók: 4 db szép pisztráng, 1 vöröshagyma, só, bors, babérlevél, ecet, citromhéj.
      Páclevet készítünk jó borecettel, sóval, borssal, babérlevéllel, lehámozott citromhéjjal, egy karikára vágott hagymával. Beletesszük a halat, és vigyázva, hogy túl ne főjön, csendesen puhára főzzük. Vajban megforgatott, tejföllel meglocsolt főtt burgonyát adunk mellé. Az így készített pisztráng hidegen is jó, de akkor a páclébe tegyünk zöldséget is és ezzel díszítjük a halat. Másfajta halat is lehet így készíteni.

 

Ponty bormártásban

Hozzávalók:1 kg ponty, 2 dl fehérbor, 4 kanál olaj, 1 kanál paradicsompüré, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, citrom.
      A halat bedörzsöljük sóval, borssal, tepsibe fektetjük, leöntjük az olajjal és 1 dl borral hígított paradicsompürével. Mellérakjuk a fokhagymát, a halra néhány citromkarikát fektetünk, és a sütőben megsütjük. A halat tálra tesszük, mártását a megmaradt borral felforraljuk és ráöntjük. Burgonyakörettel tálaljuk.

 

Pácponty

Hozzávalók: 1 db szép nagy ponty, 1 kg burgonya, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vaj, 2 dl tejföl, só, bors, paprikakrém vagy piros arany.
      A burgonyát hajában megfőzzük. A pontyot besózzuk, mindkét oldalát éles késsel kétujjnyi távolságokra mélyen bevagdaljuk, a résekbe egy-egy kis szalonna szeletkét teszünk. Mély tűzálló tálat vastagon megvajazunk, kétujjnyi vastag réteget rakunk az aljára a karikára vágott burgonyából. Megszórjuk apróra vagdalt zöldpaprikával és paradicsommal, ráfektetjük a halat. A hal hátát megkenjük paprikakrémmel. A vajat megforrósítjuk, rálocsoljuk a halra, megöntözzük a tejföllel és a sütőbe tesszük. Saját levével többször öntözgetve sütjük, amíg a hal pirosra

 

Süllő vörösborral

Hozzávalók: 2 db. kb. félkilós süllő, 10 dkg vaj, fél fej vöröshagyma, 2 dl vörösbor, 4 kanál paradicsomlé, 1-2 kanál ecet, só.
      A megtisztított halakat hosszában kettévágva kicsontozzuk, a filéket besózzuk. A halcsontokat, fejeket 2 dl vízben addig főzzük, míg a víz felére apad. A megforrósított vajban üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, feltöltjük a borral, hozzáadjuk a paradicsomot, 1-2 kanál ecetet, megsózzuk, hozzászűrjük az alaplevet. A mártás kis lángon, fedő alatt 10-15 percig főzzük, akkor belerakjuk a haldarabokat és egyenletes, lassú tűznél kb. 20 percig pároljuk, kevergetés nélkül. Párolt rizzsel tálaljuk.

 

Tejfölös ponty

Hozzávalók: Hozzávalók: egy kb. 1 kilós ponty, 2 fej hagyma, 1 kanál zsír, 2 dl tejföl, 1 kanál liszt, só, pirospaprika, petrezselyemzöld.
      A megtisztított halat szeletekre vágjuk és besózzuk. Az apróra vágott hagymát zsírban megpároljuk, paprikázzuk, rárakjuk a halszeleteket és 2 dl vízzel feltöltve, csendesen pároljuk. Amikor majdnem kész, a mártást a liszttel és a tejföllel besűrítjük és az edényt fedő nélkül 10 percre a forró sütőbe tesszük. Petrezselyemzölddel megszórva, burgonyapürével vagy galuskával tálaljuk.

 

Tengeri hal paradicsomosan

Hozzávalók: 1 kg tengeri hal, 2 kanál olaj, 4-5 cikk fokhagyma, 2 kanál paradicsompüré, 2 dl fehérbor, só, bors, citromlé.
      A halat megtisztítjuk és amennyire lehet, kicsontozzuk. Meglocsoljuk citromlével és állni hagyjuk, amíg a mártás elkészül. A mártáshoz a megforrósított olajba beledobjuk a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és a borral feltöltve, felforraljuk. A halszeleteket tűzálló tálra rakjuk, ráöntjük a mártást és kb. félórára a forró sütőbe tesszük. Sós vízben főtt burgonyát adunk hozzá köretnek.