Halászlé Hozzávalók: 80 dkg-os ponty, 1 hagyma, 10 dkg zöldpaprika,
5 dkg paradicsom, pirospaprika. |
Halászlé burgonyával |
|
Hozzávalók: személyenként 2-3 burgonya és
2-3 kisebb hal (keszeg, sügér, kárász), 1 nagy fej
vöröshagyma, tojásnyi zsír, 1 evőkanál
pirospaprika, 1 cikk fokhagyma, 1-2 zöldpaprika, 1 csípőspaprika,
só. |
Bundázott hal |
|
Hozzávalók: egy 60-70 dekás szép ponty vagy
más hal, 2 tojás, 3 kanál liszt, 1 kanál olaj,
szóda-vagy ásványvíz, só, bors. Olaj a
sütéshez. |
Hal bormártásban |
|
Hozzávalók: Süllőt szokás így
készíteni, de más édesvízi vagy tengeri,
nagyobb, nem túlszáraz húsú halból is
finom. |
Halpaprikás. |
|
Hozzávalók: 1 kg vegyes hal vagy ponty, 2 fej hagyma, 1
kanál pirospaprika, 1 nagy kanál zsír, 1-2 dl
tejföl, só. |
Hal paradicsomban |
|
Hozzávalók:1 kg hal, 2-3 főtt burgonya, 50 dkg paradicsom,
10 dkg vaj, só, bors, petrezselyemzöld. Bármilyen, friss
vagy fagyasztott halból készíthető. |
Halpörkölt |
|
Úgy készül, mint a halpaprikás, de tejföl nélkül és azzal a különbséggel, hogy a paprikás hagymát egy tejmerőkanál vízzel megpároljuk, és azután rakjuk bele a halszeleteket. Tarhonyával tálaljuk. Nyáron 1-2 karikára vágott zöldpaprikát szórunk a tetejére. |
Halszeletek lecsóval |
|
Hozzávalók: 60 dkg halszelet, 3 hagyma, 6 zöldpaprika, 4
paradicsom, 1 kanál zsír, só, bors. |
Halszeletek paprikásan |
|
Hozzávalók: 60-70 dkg ponty, harcsa, süllő, vagy
kecsege, 1 hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 kanál
pirospaprika, 2-3 kanál olaj. A halat kifilézzük, a
filéket irdaljuk és besózzuk, a kiesett részekből,
csontokból alaplevet főzünk, kevés vízzel. |
Hal tejfölös mártásban |
|
Hozzávalók: 1 kg friss vagy fagyasztott hal, 1 citrom, 2 dl
tejföl, kevés fehérbor, 5 dkg vaj, só, bors, 1
kiskanál liszt. |
Haltekercsek szalonnában sütve |
|
Hozzávalók: 1 kg hal, 15-20 dkg szalonna, 1 csésze
fehérbor, só, paprika, petrezselyemzöld. |
Hal vajban |
|
Hozzávalók: egy szép nagy süllő vagy
bármilyen más nagyobb hal, 5 dkg vaj, 1dl tejföl,
só, ecet, petrezselyemzöld. |
Harcsaszelet borban |
|
Hozzávalók: 80 dkg harcsaszelet, 20 dkg füstölt
szalonna, 2 fej hagyma, 4 zöldpaprika, 3 paradicsom, 2 dl
fehérbór, zsír, só, bors, pirospaprika, liszt. |
Hirtelensült halszeletek |
|
Hozzávalók: 1 kg hal (legjobb, ha nagyobb, lehetőleg
szálkamentes hal, pl.: pisztráng, süllő, harcsa,
ponty stb., de lehet akár fagyasztott tengeri hal is), kb. 4
kanál liszt, 1 kiskanál pirospaprika, só, bors, olaj
vagy fele olaj-fele zsír a sütéshez. Liszt és
paprika helyett használhatunk finomra darált kukoricalisztet
is. |
Kékre forrázott pisztráng |
|
Hozzávalók: Hozzávalók: 4 db szép
pisztráng, só, ecet, citrom. |
Kirántott hal |
|
Úgy készül, mint a hirtelensült halszeletek, de nem csak lisztbe, hanem felvert tojásba és morzsába is beleforgatjuk (vagy csak lisztbe és tojásba). Forró zsírba kisütjük, citrommal, tartármártással előételnek, petrezselymes vagy zsírban sült burgonyával és salátával önálló ételnek tálalhatjuk. |
Pisztráng főzve |
|
Hozzávalók: 4 db szép pisztráng, 1
vöröshagyma, só, bors, babérlevél, ecet,
citromhéj. |
Ponty bormártásban |
|
Hozzávalók:1 kg ponty, 2 dl fehérbor, 4 kanál
olaj, 1 kanál paradicsompüré, 3-4 cikk fokhagyma,
só, bors, citrom. |
Pácponty |
|
Hozzávalók: 1 db szép nagy ponty, 1 kg burgonya, 2
zöldpaprika, 2 paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vaj,
2 dl tejföl, só, bors, paprikakrém vagy piros arany. |
Süllő vörösborral |
|
Hozzávalók: 2 db. kb. félkilós süllő,
10 dkg vaj, fél fej vöröshagyma, 2 dl vörösbor, 4
kanál paradicsomlé, 1-2 kanál ecet, só. |
Tejfölös ponty |
|
Hozzávalók: Hozzávalók: egy kb. 1 kilós
ponty, 2 fej hagyma, 1 kanál zsír, 2 dl tejföl, 1
kanál liszt, só, pirospaprika, petrezselyemzöld. |
Tengeri hal paradicsomosan |
|
Hozzávalók: 1 kg tengeri hal, 2 kanál olaj, 4-5 cikk
fokhagyma, 2 kanál paradicsompüré, 2 dl fehérbor,
só, bors, citromlé. |