Gombás chili

 

Hozzávalók:

4 személyre

 25 dkg fejtettbab vagy beáztatott szárazbab, 4 nagy paprika (lehetőleg különböző színű - aki szereti, nagyon erőset is

használhat), fél kg paradicsom, 25 dkg kukorica (mirelit vagy konzerv), 25 dkg gomba, 2 nagy fej hagyma, 5 dkg húsos

füstölt szalonna, 1 evőkanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, só.

 

A szalonnát kiolvasztjuk, a zsírján a hagymát megpirítjuk. Rátesszük a gombát, a felszeletelt paprika felét, kicsit még pirítjuk.

Megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a felkockázott paradicsom felét és a többi hozzávalót. Fedő alatt, sokszor

kevergetve főzzük, míg a bab megpuhul. Addigra a többi hozzávaló szinte péppé fő; egy nagyon ízletes főzelék-szerűség

lesz belőle. Ezért raktuk félre a paprika és a paradicsom felét: most hozzátesszük, és készre főzzük.

 

Gombás lecsó

 

Hozzávalók:

 75 dkg paprika, 25 dkg gomba, 2 nagy fej hagyma, 2 nagy paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1-1

evőkanál Vegeta és pirospaprika, 1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, bors, só.

 

A szalonnát kiolvasztjuk, a zsírján a hagymát megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a gombát, megsózzuk és

saját levében, fedő alatt addig pároljuk, amíg zsírjára sül. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, néhány percig fedő alatt pároljuk, majd

végül beletesszük a paradicsomot és ráöntjük a tejszínt. Fűszerezzük Vegetával, petrezselyemmel, fokhagymával, sóval,

borssal és készre főzzük. Tálaláskor a tejföllel meg lehet locsolni a tetejét.