Fotó: Albert László ©

Étkezési érték:

Mérgező

 Mérgező

Termõidõszak:

 

Jan.

Feb.

Már.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Sze.

Okt.

Nov.

Dec.

 

 

Leírás:

FARKAS TINÓRU
Boletus calopus
Kalap: 5-15 cm átmérőjű; eleinte félgömbalakú, majd kiterül, sokáig begöngyölt szélű; szürkésokker, szürkésbarna; fiatalon nemezes felületű, majd csupasszá válik.
Csöves rész: fiatalon szűk pórusú; halványsárga majd zöldessárga, zöldes, nyomásra azonnal kékeszöld lesz.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 2-6 cm vastag; bunkószerű; csak a csúcsán sárga, lefelé vörös (kifakulhat); felületén vörös vagy sárga hálózatos rece látható.
Hús: vastag, eleinte kemény, később puha; fehéres vagy halványsárga, sérüléskor kékeszöld lesz; savanykás szagú, keserű ízű.
Spórapor: olívzöld.
Előfordulás: júniustól októberig, hegyvidéki, erősen kisavanyodott talajú lomb- és fenyőerdőben nő. Hazánkban nem gyakori faj.
Étkezési érték: mérgező, gyomor- és bélpanaszokat okozhat.
Megjegyzés: az ehető aranytinóruval és ízletes vargányával téveszthető össze.


Fotó: Dr. Vetter János ©

Étkezési érték:

Halálosan mérgező

 Halálosan mérgező

Termõidõszak:

 

Jan.

Feb.

Már.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Sze.

Okt.

Nov.

Dec.

 

 

Leírás:

Kalap: 5-15 cm átmérőjű; domború, majd ellaposodik; olív-, sárgás-, barnászöldes, de lehet fehéres is; gyakran benőtten szálas, csak ritkán van rajta fehéres burokmaradvány.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, szélesek; fehérek.
Tönk: 7-20 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, hengeres; fehéres, gyakran zöldesen, márványozott felületű; lelógó, fehér gallérja és a gumós tövén bő, elálló szélű, fehér bocskora van.
Hús: puha, vizenyős; fehér; édeskés szagú, jó ízű, ne kóstoljuk!
Spórapor: fehér.
Előfordulás: júniustól novemberig, lomberdőben, főleg tölgy alatt, ritkán fenyvesben növő, gyakori faj.
Étkezési érték: halálosan mérgező! A gomba elfogyasztása után 8-24 óra múlva, az amatoxin méreganyagtól csillapíthatatlan hányás kezdődik, majd átmeneti javulás után a mérgezett néhány napon belül, máj- és veseelégtelenség következtében meghalhat.
Megjegyzés: a ritka, szintén halálosan mérgező fehér galóca (A. alba) nagyon hasonlít rá. Az ehető erdőszéli és gumós csiperkével, fehér tarlógombával, a mérgező citromgalócával téveszthető össze.


Fotó: Albert László ©

Étkezési érték:

Mérgező

 Mérgező

Termõidõszak:

 

Jan.

Feb.

Már.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Sze.

Okt.

Nov.

Dec.

 

 

Leírás:

GYÖKERES TINÓRU (KESERNYÉSTINÓRU)
Boletus radicans
Kalap: 6-20 (30) cm átmérőjű; fiatalon félgömbszerű, majd kiterül; fakószürke, barnásszürke; nemezes felületű, gyakran felrepedező.
Csöves rész: fiatalon szűk pórusú; fakó citromsárga, majd piszkos olívsárga színű, nyomásra kékül.
Tönk: 4-12 cm hosszú, 3-8 cm vastag; többé-kevésbé hasas, gyakran orsószerűen kihegyesedő, gyökerező; citromsárga, néha rózsásan foltos; finoman hálózatos, többnyire csak a csúcsán.
Hús: vastag, fiatalon kemény, később puha; fakósárga, vágásra kékül; kellemetlen szagú, keserű ízű.
Spórapor: olívbarnás.
Előfordulás: júliustól októberig, meszes talajú lomberdőben növő, nem gyakori faj.
Étkezési érték: kissé mérgező, gyomor- és bélpanaszokat okozhat.
Megjegyzés: az ehető ízletes vargányával téveszthető össze. Általában a sátán tinóruval azonos helyen és időben fordul elő.


Fotó: Artflex ©

Étkezési érték:

Mérgező

 Mérgező

Termõidõszak:

 

Jan.

Feb.

Már.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Sze.

Okt.

Nov.

Dec.

 

 

Leírás:

HÁNYTATÓ GALAMBGOMBA
Russula emetica
Kalap: 4-9 cm átmérőjű; fiatalon félgömb alakú, majd domború végül ellaposodik; vérvörös, piros, meggypiros, rózsaszín foltosra, fehéresre, krémszínűre kifakul; felülete kissé nyálkás, fénylő, bőre lehúzható.
Lemezek: a tönkhöz nőttek, keskenyek, törékenyek; fehér színűek.
Tönk: 4-7 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag; hengeres; fehér színű.
Hús: törékeny, puha, a tönkben szivacsos; fehér; kellemes gyümölcsillatú, égetően csípős ízű.
Spórapor: fehér.
Előfordulás: júliustól novemberig, erősen savanyú talajú lomb- és fenyőerdőkben nő, helyenként nem ritka faj.
Étkezési érték: gyengén mérgező.
Megjegyzés: összetéveszthető a nem ehető piros galambgombával. Több hasonló, piros kalapú, kis vagy közepes termetű, csípős galambgomba faj létezik, ezeket étkezésre ne gyűjtsük.


Fotó: Albert László ©

Étkezési érték:

Mérgező

 Mérgező

Termõidõszak:

 

Jan.

Feb.

Már.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Sze.

Okt.

Nov.

Dec.

 

 

Leírás:

Kalap: 5-20 cm átmérőjű; eleinte félgömb alakú, domború, majd ellaposodik; élénk piros, narancssárga, narancspiros; ragadós, könnyen leváló, fehér pettyekkel díszített; széle fiatalon sima, idővel kissé bordázott lesz.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, szélesek; fehéresek.
Tönk: 7-25 cm hosszú, 1-3 cm vastag; hengeres; fehér vagy kissé sárgás; hasonló színű, nagy, cafrangos, lelógó gallérja van; bocskora nincs; a gumós tönk tövét rücskös övek díszítik.
Hús: puha, vizenyős; fehér, a kalap bőre alatt narancssárgás vagy sárga; íze, szaga nem jellegzetes.
Spórapor: fehér.
Előfordulás: augusztustól novemberig, erősen savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, helyenként gyakori faj.
Étkezési érték: mérgező. Az elfogyasztás után 1/2-3 óra múlva idegrendszeri (részegségre emlékeztető) tünetek, gyomor- és bélpanaszok jelentkeznek. Méreganyaga az iboténsav és a muszkarin.
Megjegyzés: az ehető császárgalócával téveszthető össze.


Fotó: Albert László ©

Étkezési érték:

Mérgező

 Mérgező

Termõidõszak:

 

Jan.

Feb.

Már.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Sze.

Okt.

Nov.

Dec.

 

 

Leírás:

MÉRGES PÓKHÁLÓSGOMBA
Cortinarius orellanus
Kalap: 3-9 cm átmérőjű; fiatalon félgömb alakú, domború, később kiterül, sokszor tompán púpos marad, széle először aláhajló, majd hullámos lesz; narancsos-rókaszínű, narancsbarna, barnás; felülete bársonyos-nemezes, finoman benőtten szálas-pikkelykés, idősebb korban lecsupaszodhat.
Lemezek: a tönkhöz nőttek vagy kissé felkanyarodók, hasasak, elég vastagok, szélesek, ritkán állók; eleinte narancsos-rókaszínűek, majd fahéjbarnák.
Tönk: 5-7 cm hosszú, 0,5-1 cm vastag; hengeres, lefelé kissé elvékonyodhat; tömör; rozsdasárga színű; felülete sima vagy finoman szálas; sárga, pókhálószerű részleges burka hamar eltűnik.
Hús: vékony; sárgás, rőtszínű; kissé retekszagú, jó ízű.
Spórapor: rozsdabarna.
Előfordulás: júliustól októberig, savanyú talajú lomberdőkben növő, helyenként gyakori faj.
Étkezési érték: mérgező. Elfogyasztása után 2-17 nap múlva orellanin méreganyaga a vesét maradandóan károsítja.
Megjegyzés: az ehető sárga rókagombával téveszthető össze.


Fotó: Albert László ©

Étkezési érték:

Mérgező

 Mérgező

Termõidõszak:

 

Jan.

Feb.

Már.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Sze.

Okt.

Nov.

Dec.

 

 

Leírás:

NAGY DÖGGOMBA
Entoloma sinuatum
Kalap: 5-20 cm átmérőjű; fiatalon domború, majd ellaposodik, gyakran tompán púpos, széle fiatalon begöngyölt, később hullámos lesz; fehéres, krémszínű, okkeres bőrszínű, barnásszürke; selymes fényű, finoman benőtten szálas; bőre lehúzható.
Lemezek: a tönkhöz nőttek, sűrűn állók, szélesek; fiatalon fehéresek majd sokáig sárgás színűek, végül hússzínűek lesznek.
Tönk: 6-15 cm hosszú, 1-4 cm vastag; hengeres vagy bunkó alakú; fehéres; selymes fényű, benőtten hosszant szálas, csúcsán pelyhes felületű.
Hús: a kalapban nagyon vékony, a tönkben szálas; fehéres; erősen dohos, lisztszagot áraszt, avas ízű.
Spórapor: rózsás-hússzínű.
Előfordulás: júniustól októberig, lomberdőben növő, hazánkban elég ritka faj.
Étkezési érték: mérgező, gyomor- és bélbántalmakat okoz.
Megjegyzés: összetéveszthető az ehető májusi pereszkével, szürke tölcsérgombával és az mérgező zöldesszürke döggombával.


Fotó: Dr. Vetter János ©

Étkezési érték:

Mérgező

 Mérgező

Termõidõszak:

 

Jan.

Feb.

Már.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Sze.

Okt.

Nov.

Dec.

 

 

Leírás:

Kalap: 5-10 (15) cm átmérőjű; félgömb alakú, majd ellaposodik; halvány-, szürkés-, sötétbarna; felületén könnyen leváló fehér pettyek vannak; széle bordázott.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, felkanyarodók; fehérek.
Tönk: 6-15 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag; hengeres; fehér; felülete finoman pelyhes, szálas; gyengén fejlett, lelógó, fehér gallérja van, bocskora nincs; a párkányszerűen peremes, gumós töve felett több pelyhes, gyűrűszerű zóna van.
Hús: puha, vizenyős; fehér; néha retekszagú, kissé édeskés ízű.
Spórapor: fehér.
Előfordulás: júniustól novemberig, többnyire savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Étkezési érték: mérgező. Az elfogyasztás után 1/2-3 óra múlva a részegséghez hasonló tünetek jelentkeznek. Hányás-hasmenés nincs. Az idegi kimerültség után, 10-15 órás mély alvás következik, majd a beteg gyógyultan ébred. Méreganyaga az iboténsav.
Megjegyzés: hasonlít hozzá a feltételesen ehető piruló galóca, szürke selyemgomba és az ehető nagy őzlábgomba.


Fotó: Albert László ©

Étkezési érték:

Feltételesen ehető

 Feltételesen ehető

Termõidõszak:

 

Jan.

Feb.

Már.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Sze.

Okt.

Nov.

Dec.

 

 

Leírás:

Kalap: 5-20 (30) cm átmérőjű; fiatalon félgömb alakú, domború, félgömb alakú, majd ellaposodik; halványvöröses, vörösessárgás, vörösesbarnás; varszerű, fehéres, sárgás később, rózsásbarnás pettyekkel díszített; bőre könnyen lehúzható.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, szélesek; fehérek, vörösen foltosodók.
Tönk: 6-15 (30) cm hosszú, 1-3 cm vastag; bocskora nincs; a gumószerűen megvastagodott töve övszerűen rücskös felületű, borvöröses; fehéres, vörösödő; jól fejlett, lelógó, fehér, bordás gallérja van.
Hús: puha; fehér, vörösödő, különösen a tönk tövében és a rágásnyomokban; szagtalan, fiatalon édeskés ízű, később kissé kaparó.
Spórapor: fehér.
Előfordulás: májustól októberig, lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Étkezési érték: feltételesen ehető, nyersen mérgező.
Megjegyzés: a mérgező párducgalócával téveszthető össze.


Fotó: Albert László ©

Étkezési érték:

Feltételesen ehető

 Feltételesen ehető

Termõidõszak:

 

Jan.

Feb.

Már.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Sze.

Okt.

Nov.

Dec.

 

 

Leírás:

SZEMCSÉSNYELŰ FENYŐTINÓRU
Suillus granulatus
Kalap: 2-10 (14) cm átmérőjű; fiatalon félgömb alakú, domború, majd ellaposodik; sárga, okker, barnássárga, vörösesbarna; nyálkás, ragadós, szárazon fénylő; a bőre könnyen lehúzható.
Csöves rész: a pórusok eleinte szűkek, idővel kitágulnak; fiatalon és nedves időben tejszerű cseppeket választ ki; a csövek krémsárga színűek, majd sárgásbarnák, olajbarnák lesznek.
Tönk: 4-10 cm hosszú, 1-1,5 cm vastag; többnyire hengeres; világossárga; a csúcsán fiatalon fehéressárgás, idővel megbarnuló szemcsék, korpák láthatók.
Hús: eleinte kemény, majd megpuhul; fehér, halványsárgás, színe nem változik; kissé gyümölcsillatú, jó ízű.
Spórapor: olívbarna.
Előfordulás: májustól novemberig, kéttűs fenyő (erdei- és feketefenyő) alatt növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, de a kalap bőrét húzzuk le. Árusítható.
Megjegyzés: mérgező fajjal nem, esetleg az ehető barna gyűrűstinóruval téveszthető össze.


Fotó: Albert László ©

Étkezési érték:

Mérgező

 Mérgező

Termõidõszak:

 

Jan.

Feb.

Már.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Sze.

Okt.

Nov.

Dec.

 

 

Leírás:

TÉGLAVÖRÖS SUSULYKA
Inocybe patouillardii
Kalap: 3-10 cm széles; kezdetben kúpos, majd harangformájú, végül kiterül, középen púpos, széle hullámos, behasadozó; fiatalon fehéres, szalmasárga, később téglavörösre színeződik; felülete sugarasan szálas-selymes, csillogó.
Lemezek: a tönkhöz nőttek vagy kissé felkanyarodók, sűrűn állók, szélesek; kezdetben fehéresek, vöröses árnyalatúak, majd rozsdás olívbarnák, nyomásra lassan vörösödnek, élük fehéres.
Tönk: 4-8 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag; hengeres vagy alul kissé gumós; fehéres, idősödve vagy a nyomáshelyeken rózsás, téglavörös színű; felülete szálas.
Hús: puha, törékeny, a tönkben szálas; fehéres színű, gyengén vörösödik; édeskés gyümölcsillatú, íztelen.
Spórapor: okkerbarna.
Előfordulás: májustól júliusig, lomberdőben növő, nem gyakori faj.
Étkezési érték: mérgező. Elfogyasztása után 15-30 perc múlva hányás, hasmenés, erős nyálfolyás és izzadás, látászavar jelentkezik. Méreganyaga a muszkarin. A beteg atropinnal gyógyítható.
Megjegyzés: összetéveszthető az ehető májusi pereszkével.


Fotó: Albert László ©

Étkezési érték:

Feltételesen ehető

 Feltételesen ehető

Termõidõszak:

 

Jan.

Feb.

Már.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Sze.

Okt.

Nov.

Dec.

 

 

Leírás:

VÁLTOZÉKONY TINÓRU
Boletus luridus
Kalap: 5-20 cm átmérőjű; eleinte félgömb alakú, majd ellaposodik; változatos színű, olívsárgás, narancsbarna, olívbarnás, a megnyomott részeken kékül, feketedik; felületenemezes, idővel sima lesz, nedves időben kissé ragadós.
Csöves rész: a pórusok szűkek; a csövek sárgák, majd olívszínűek, a nyílásai narancsvörösek, vérvörösek, nyomásra erősen kékülnek.
Tönk: 4-15 cm hosszú, 2-7 cm vastag; hasas vagy bunkó alakú; sárga, narancssárga, a töve felé vörös színű; felületén hosszúszemű ,vörös hálózat látható.
Hús: vastag; halványsárga, a tönk aljában gyakran borvörös, megvágva azonnal kékül; íze, szaga jó.
Spórapor: olívbarnás.
Előfordulás: májustól októberig, többnyire meszes talajú lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Étkezési érték: feltételesen ehető, de nyersen és alkohollal együtt fogyasztva mérgező.
Megjegyzés: a nem ehető sátántinóruval, és a feltételesen ehető vörös tinóruval téveszthető össze.


Fotó: Schmera László ©

Étkezési érték:

Mérgező

 Mérgező

Termõidõszak:

 

Jan.

Feb.

Már.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Sze.

Okt.

Nov.

Dec.

 

 

Leírás:


Kalap: 4-20 cm átmérőjű; kezdetben domború, majd közepe bemélyed, végül tölcséressé válik; narancssárga, narancsvörös, rozsdaszínű, de idősen barnásfekete is lehet; felülete selymesen fénylő, benőtten, sugarasan szálas.
Lemezek: mélyen lefutók, sűrűn állók, fiatalon villásak; narancssárgák, idővel kifakulnak
Tönk: 4-12 (20) cm hosszú, 0,5-3 cm vastag; lefelé vékonyodó, gyakran görbe, többnyire csoportos; narancssárga, barnásvöröses; felülete hosszan szálas.
Hús: a kalapban puha, a tönkben szívós; sárga, narancsos színű; íze savanykás, szaga nem jellegzetes.
Spórapor: sárgásfehér.
Előfordulás: júniustól novemberig, lomberdőben, fatuskók tövében vagy azok körül növő, gyakori faj.
Étkezési érték: mérgező, hánytató hatású.
Megjegyzés: az ehető sárga rókagombával, rozsdasárga és sereges tölcsérgombával téveszthető össze.