
Fotó: Albert László ©
|
Étkezési érték:
|

|
Kitünően ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
Kalap: 6-20 cm átmérőjű; fiatalon félgömb alakú, majd
ellaposodik; élénk narancssárga, narancsvöröses; fénylő, sima, csak
ritkán marad rajta fehéres burokmaradvány; széle bordázott.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, szélesek; halvány, majd élénk aranysárgák;
élük finoman csipkézett.
Tönk: 8-16 cm hosszú, 1-2 cm vastag, hengeres; citromsárga vagy aranysárga,
fejlett gallérja szintén sárga; nagy, fehér, elálló,
zsákszerű bocskora van.
Hús: puha; sárgásfehér, a kalap bőre alatt narancsszínű; szagtalan, jó ízű.
Spórapor: fehér.
Előfordulás: júniustól októberig, savanyú talajú lomberdőkben növő
faj. Hazánkban egyre ritkábban fordul elő, kímélendő.
Étkezési érték: ehető, az ételt szép sárgára színezi. Árusítható.
Megjegyzés: a mérgező légyölő galócával téveszthető össze.
Fiatalon a gomba fehér általános burokban van és tojáshoz hasonló. Az ókori
rómaiak kedvenc csemegegombája volt. Császárgalóca, tojásgomba néven is
ismert.
|

Fotó: Artflex ©
|
Étkezési érték:
|

|
Ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
Kalap: 8-15 (20) cm átmérőjű; félgömb alakú, domború, majd
kiterül; fehéres, idővel krémsárgás lesz, nyomásra kissé sárgul;
felülete sima vagy finoman pelyhes.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók; fiatalon piszkosfehérek, majd szürkés
hússzínűek, végül csokoládébarnák lesznek.
Tönk: 5-16 cm hosszú, 1-3 cm vastag; bunkó alakú vagy a tövénél gumószerűen
megvastagodik; fehér, fogásra sárgul; fehéres gallérjának alsó része
fogaskerékszerűen díszített.
Hús: vastag; fehér; keserűmandula illatú, jó ízű.
Spórapor: bíborbarna.
Előfordulás: májustól novemberig, erdőszélen, füves helyen növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, árusítható.
Megjegyzés: összetéveszthető a halálosan mérgező gyilkos galócával,
a mérgező karbolszagú
csiperkével, az ehető gumós
és mezei
csiperkével.
|

Fotó: Artflex ©
|
Étkezési érték:
|

|
Ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
GESZTENYEBARNA TINÓRU (GESZTENYETINÓRU)
Gyroporus castaneus
Kalap: 3-10 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, domború, majd ellaposodik; vörös-, rozsda- vagy gesztenyebarna,
széle felé gyakran világosabb; eleinte finoman nemezes, idővel
csupasszá válik.
Csöves rész: szűk
pórusú, a tönk előtt felkanyarodik; fehéres krémszínű, később sárgás.
Tönk: 5-12 cm hosszú, 1,5-3,5 cm vastag; hengeres vagy kissé bunkó alakú; színe és felülete olyan, mint a
kalapé; belsejében emeletes üregek vannak.
Hús: a tönkben
kemény, törékeny; fehéres, megvágva színe változatlan marad;
szagtalan, kissé dióízű.
Spórapor:
okkersárga.
Előfordulás:
júniustól októberig, lomberdőben, gyakran csak egyesével előjövő, nem túl
gyakori faj.
Étkezési érték:
ehető.
Megjegyzés: mérgező
fajjal nem téveszthető össze. Hasonlít az ehető barna tinóruhoz.
|

Fotó: Dr. Siller Irén ©
|
Étkezési érték:
|

|
Kitünően ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
Kalap: 3-15 (20) cm átmérőjű; domború, pogácsaszerű, majd
ellaposodik, közepe kissé bemélyedhet széle sokáig begöngyölt; fehéres,
krémszínű; felülete sima vagy kissé pikkelyes.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók; fiatalon hússzínűek, végül feketésbarnák;
élük fehéres, kissé csipkézett.
Tönk: 4-15 cm hosszú, 1-6 cm vastag; a tövénél kissé elvékonyodhat; fehéres; kettős,
gyengén rozsdásodó gallérja van, az egyik lelógó, a másik felfelé
álló, bocskorszerű, az általános burok maradványa.
Hús: kemény, igen vastag; fehér; kellemes "csiperkeszagú"
és ízű.
Spórapor: bíborbarna.
Előfordulás: áprilistól novemberig, bolygatott helyeken, parkokban,
útszélen, növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, árusítható.
Megjegyzés: összetéveszthető a mérgező karbolszagú
csiperkével és az ehető sziki
csiperkével.
|

Fotó: Albert László ©
|
Étkezési érték:
|

|
Kitünően ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
ÍZLETES RIZIKE (FENYŐALJAGOMBA)
Lactarius deliciosus
Kalap: 4-15 (20) cm
átmérőjű; kezdetben domború, a közepe kissé bemélyedő, széle begöngyölt,
később kiterül, gyengén tölcséressé válik, narancsokkeres, narancsvöröses,
narancssárga színű, nyomásra zöldesen foltosodó; felülete körkörösen
zónázott, csupasz, nedvesen kissé ragadós.
Lemezek: a tönkhöz
nőttek vagy kissé lefutók, sűrűn állók, elágazók, törékenyek; narancsszínűek,
sérülésre zöldülnek.
Tönk: 4-8 cm átmérőjű, 1-3 cm vastag; hengeres, lefelé kissé elkeskenyedik; idősebb korban üregessé válik; a
kalaphoz hasonló színű; felülete sötétebben foltos.
Hús: merev,
pattanva törik; narancsos színű; megvágva sárgarépa színű tejnedvet
ereszt, ami néhány óra múlva megzöldül; gyengén gyümölcsillatú, kissé
csípős ízű.
Spórapor: halvány
okkersárga.
Előfordulás:
júniustól novemberig, fiatal korú, kéttűs fenyők (erdei- és feketefenyő)
alatt növő, gyakori gombafaj.
Étkezési érték:
ehető, árusítható.
Megjegyzés:
hasonlít hozzá a nem ehető begöngyöltszélű tejelőgomba, fakó szőrgomba és az ehető lucfenyvesi rizike.
|

Fotó: Albert László ©
|
Étkezési érték:
|

|
Ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
Kalap: 2-8 cm átmérőjű; domború, később kiterül, kissé púpos;
nedvesen sárgásbarna, fahéjbarna, közepe hamarabb száradó, világosabb sárgás,
okkeres színű, nedvesen sötétebb, szárazon méz-sárgára fakul; felülete
lecsupaszodó.
Lemezek: a tönköz nőttek, néha kissé lefutók, sűrűn-állók, keskenyek;
fiatalon okkersárgák, világosbarnák, később rozsdabarna színűek.
Tönk: 4-10 cm hosszú, 0,3-0,8 cm vastag; hengeres, görbe; idősebb korban
üreges; sárgásbarna színű; hártyaszerű, múlékony barnás színű gallérja felett
csupasz, alatta finom, eláll , barnás színű pikkelykékkel díszített.
Hús: a kalapban vékony, puha, törékeny, a tönkben keményebb, rostos-szálas,
sötétebb színű, fűszeres illatú, jó ízű.
Spórapor: rozsdabarna.
Előfordulás: áprilistól októberig, főleg lombos fák tuskóin sokszor nagy
csokrokban növő, nem ritka faj.
Étkezési érték: ehető.
Megjegyzés: összetéveszthető a mérgező fenyves turjángombával.
|

Fotó: Albert László ©
|
Étkezési érték:
|

|
Kitünően ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
ÍZLETES VARGÁNYA (ÚRIGOMBA)
Boletus edulis
Kalap: 5-25 (40) cm
átmérőjű; kezdetben gömbalakú, majd kiterül; világos-sötétbarna,
gyakran foltos; felülete sima vagy ráncos, nedvesen és öreg állapotban tapadós,
ragadós.
Csöves rész:
fiatalon szűk pórusú; a kalap húsáról könnyen lefejthető; fehér, majd zöldessárga,
végül olívzöldes.
Tönk: 5-30 cm hosszú, 2,5-6 cm vastag; változatos alakú, a hengerestől a hasas formáig; fehéres,
világosbarna; a tönk felső részén fehéres színű, hálózatos erezet,
látható.
Hús: vastag,
eleinte kemény, idővel megpuhul; fehér, nem színeződő, a kalapbőr
alatt rózsás-, húsbarnás lehet; kellemes illatú, dió ízű.
Spórapor:
olívbarna.
Előfordulás:
júniustól októberig, csak savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben gyakori faj.
Étkezési érték:
ehető, árusítható gomba. Jól szárítható.
Megjegyzés: hasonít
hozzá a mérgező farkastinóru,
gyökeres tinóru, a nem ehető epeízű tinóru és az ehető barna tinóru. A szintén ehető nyári vargánya (B. aestivalis)
nemezes kalapú, tönkje végig hálózatos és már májustól előjöhet.
|

Fotó: Artflex ©
|
Étkezési érték:
|

|
Ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
KÉKHÁTÚ GALAMBGOMBA
Russula cyanoxantha
Kalap: 5-15 cm átmérőjű; félgömb alakú, majd domború végül ellaposodik, közepe benyomottá, széle hullámossá
válik; változatos színű, gyakran foltos, ibolyászöld, ibolyáskék,
olívzöld, rózsáslila; felülete finoman benőtten szálas, fiatalon kissé
tapadós.
Lemezek: tönkhöz
nőttek, gyakran elágazók, a többi galambgomba fajtól eltérően nem törékenyek,
kézzel hajlíthatók, rugalmasak; fehér színűek.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag; hengeres, a töve kissé kihegyesedő; tömör; fehér színű, néha lilás
árnyalattal.
Hús: kemény,
pattanva törik; fehér, a kalapbőr alatt lilásbíbor színű; szagtalan,
dióra emlékeztető ízű.
Spórapor: fehér.
Előfordulás:
júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Étkezési érték:
ehető, árusítható.
Megjegyzés: a
galambgombák gyűjtésénél általános szabály, hogy kóstoljuk meg a gombát,
ugyanis a csípős ízűek nem ehetők, esetleg mérgezők, csak a nem csípősek
fogyaszthatók.
|

Fotó: Schmera László ©
|
Étkezési érték:
|

|
Ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
KÉSŐI LASKAGOMBA
Pleurotus ostreatus
Kalap: 4-15 (30) cm
átmérőjű; eleinte domború, majd ellaposodik, kagyló-, nyelv- vagy
lapátformájú lesz; szürke, acélszürke, szürkésbarna, kékesfeketés,
minél hidegebb az idő, annál sötétebb színű lesz.
Lemezek: a tönkre
lefutók, sűrűn állók; fehéresek.
Tönk: 1-4 (15) cm
hosszú, 1-3 cm vastag többnyire rövid, oldalt álló, csoportos; színe
fehér; felülete többé-kevésbé pelyhes-szőrös.
Hús: a kalapban
rugalmas, a tönkben kemény, szívós; szaga, íze nem jellegzetes.
Spórapor: fehér.
Előfordulás: októbertől
decemberig, lombosfákon vagy azok tuskóin, fahulladékokon növő, gyakori
faj.
Étkezési érték:
ehető, árusítható faj, de öregen rágós.
Megjegyzés:
hasonlít hozzá, a melegkedvelő nyári
laskagomba (P. pulmonarius). Hazánk úttörő szerepet játszott
e faj termesztésbe vonásában. Hibridjét nagy mennyiségben termesztik
Magyarországon.
|

Fotó: Albert László ©
|
Étkezési érték:
|

|
Kitünően ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
Kalap: 5-10 cm átmérőjű; fiatalon félgömb alakú, domború, majd
ellaposodik, végül benyomottá válhat; fehéres, piszkos-, sötétbarna,
széle világosabb; felületét barnás, lenyomott, sugarasan szálas pikkelyek
díszítik; széle sokáig begöngyölt, gyapjas szálak, pelyhek lóghatnak le róla.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, először rózsaszínűek, majd
feketésbarnára sötétednek; éle fehéresen csipkézett.
Tönk: 3-6 cm hosszú, 1-2 cm vastag; hengeres vagy a töve felé megvastagodhat;
fehér; gallérja összetett, gyapjas, fehéres, felülete sima vagy a
gallér alatt kissé pelyhes.
Hús: vastag, puha; fehér, vágáskor vörösödhet, később kissé rozsdás
színű lesz; jellegzetes "csiperkeszagú", kellemes ízű.
Spórapor: bíborbarna.
Előfordulás: márciustól novemberig, kertben, legelőn, bolygatott területen,
trágyadombon növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, árusítható.
Megjegyzés: a kereskedelemben a fehér színű változata kapható. A sötét kalapszínűek
az ehető lomberdei
csiperkéhez hasonlóak.
|

Fotó: Artflex ©
|
Étkezési érték:
|

|
Ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
KIRÁLYTINÓRU
Boletus regius
Kalap: 5-20 cm átmérőjű; fiatalon félgömbszerű, majd kissé kiterül; rózsás, bíborvörös (idősen kifakul)
finoman szálas, idővel csupasszá válik.
Csöves rész:
fiatalon szűk pórusú; eleinte aranysárga, majd sárgászöld, olívzöld
lesz, nyomásra nem kékül.
Tönk: 5-12 cm hosszú, 3-6 cm vastag; többnyire hasas, bunkóalakú; élénksárga, a tövénél többé-kevésbé
bíborfoltos; a sárga színű, finom hálózattal díszített.
Hús: citromsárgás,
a kalapbőr alatt és a tönk alján vöröses, vágásra nem vagy csak foltokban
kékül.
Spórapor:
olívbarnás.
Előfordulás:
júniustól októberig, savanyú talajú lomberdőben növő, ritka faj.
Étkezési érték:
ehető, árusítható, ritkasága miatt
kímélendő.
Megjegyzés: több,
hasonló kinézetű gombafaj található hazánkban, melyek szintén ritkák és
ugyancsak kíméletre szorulnak. Mérgező fajokkal nem téveszthető össze
|

Fotó: Albert László ©
|
Étkezési érték:
|

|
Kitünően ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
Kalap: 3-12 cm átmérőjű; fiatalon félgömb alakú, majd domború,
végül ellaposodik; fehéres, okker; felülete selymes-szálas vagy barna
pikkelyes.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, szélesek; fiatalon élénk rózsaszínűek,
majd húsvörösek, végül feketésbarnák lesznek.
Tönk: 3-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag; hengeres vagy orsóformájú, lefelé
keskenyedő; fehéres; gallérja vékony, múlékony, lelógó; felülete a
gallér alatt kissé pelyhes.
Hús: vastag, puha; fehéres, elvágva nem vagy csak gyengén vörösödik;
jellegzetes "csiperkeszagú" és jó ízű.
Spórapor: bíborbarna.
Előfordulás: májustól novemberig, legelőkön, füves helyeken növő,
gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, árusítható.
Megjegyzés: a mérgező karbolszagú csiperkével téveszthető össze.
|

Fotó: Artflex ©
|
Étkezési érték:
|

|
Ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
Kalap: 10-30 (50) cm átmérőjű; fiatalon dobverő ill. félgömb
alakú, majd esernyőszerűen kiterül, közepén púpos marad; fehéres,
halványbarnás alapon letörölhető barna, nagy szálas pikkelyekkel
díszített; púpja egyszínű, barna, sima.
Lemezek: sűrűn állók, szabadok, a tönk körül gyűrűbe nőnek össze;
fehéresek, idővel kissé barnás árnyalatúak lesznek.
Tönk: 15-30 cm hosszú, 1-3 cm vastag; karcsú, tövén nagy gumóval;
fehéres alapon barnán márványozott; fejlett, vattás, összetett
gyűrűje eltolható; kalapból csuklósan kifordítható.
Hús: kalapban puha, vastag, tönkben szívós, rostos; fehér; kellemes illatú,
mogyoró ízű.
Spórapor: fehér.
Előfordulás: májustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben, világos erdőszélen,
réten növő gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, árusítható, de csak a kalapja.
Megjegyzés: összetéveszthető a mérgező párducgalócával,
az ehető óriás
csiperkével, a piruló és karcsú
őzlábgombával.
|

Fotó: Albert László ©
|
Étkezési érték:
|

|
Ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
PIROS TINÓRU
Xerocomus rubellus
Kalap: 3-8 cm átmérőjű; domború, majd ellaposodó; rózsásvörös vagy kárminpiros, de idővel többé-kevésbé
kifakulhat; felülete matt, fiatalon kissé nemezes.
Csöves rész: tág
pórusú; sárgás, majd zöldessárga, olívzöld.
Tönk: 3-8 cm hosszú, 0,5-1 cm vastag; karcsú, gyakran görbe, lefelé többnyire elvékonyodik; alapszíne sárga,
vöröses futtatással; felülete sima.
Hús: vékony, a
kalapban puha, a tönkben keményebb; sárgás, vágásra kissé kékülő; gyümölcsillatú,
kellemesen savanykás ízű.
Spórapor:
olívbarna.
Előfordulás:
májustól októberig, lomberdőkben, gyakran erdei utak mentén, az Alföldön
rendszerint a nyárasokban növő, gyakori faj.
Étkezési érték:
ehető, árusítható, de könnyen romlik.
Megjegyzés: az
ehető aranytinóru közeli rokona, de
kalapja élénkebb piros színű. Afeltételesen ehető vörös
tinóruval téveszthető össze.
|

Fotó: Artflex ©
|
Étkezési érték:
|

|
Ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
Kalap: 6-15 cm átmérőjű; dobverő vagy félgömb alakú, majd
esernyőszerűen kiterül, de púpos marad; fehéres felülete barnás, nagy,
tetőcserépszerű, szálas pikkelyekkel díszített; púpja egyszínű, barna,
sima.
Lemezek: sűrűn állók, szabadok, szélesek, a tönk körül gyűrűben
összenőttek; fehérek, később világosbarnák, sérülésre vörösödnek.
Tönk: 10-20 cm hosszú, 1-1,5 cm vastag; karcsú, töve gumószerűen
megvastagodik; fehér majd vörösbarna lesz; felülete sima;
vattaszerű, jól fejlett, összetett, elmozdítható gyűrűje van; a
kalapból csuklósan kifordítható.
Hús: a kalapban vastag, puha, a tönkben szívós, rostos; fehér, vágásra
először narancsszínű lesz, majd megvörösödik, végül megbarnul; jó szagú
és ízű.
Spórapor: fehér.
Előfordulás: májustól novemberig, fenyőerdőben, ritkábban lomberdőben növő,
gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, de csak a kalapja.
Megjegyzés: hasonló hozzá a mérgező párducgalócával,
az ehető karcsú
és nagy
őzlábgomba.
|

Fotó: Albert László ©
|
Étkezési érték:
|

|
Kitünően ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
SÁRGA RÓKAGOMBA (CSIRKEGOMBA, NYÚLICA)
Cantharellus cibarius
Kalap: 3-10 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, végül tölcséressé válik, széle
kezdetben begöngyölt, későbbhullámossá válik; felülete gyakran kissé
egyenetlen; élénksárga, világossárga, idősebb korban kifakulhat; Termőréteg: mélyen a tönkre
lefutó; eres, ráncos vagy lemezszerűen erezett, sokszor villásan elágazó;
a kalaphoz hasonló színű.
Tönk: 3-8 cm hosszú, 0,8-1,5 cm vastag; tömör; lefelé elkeskenyedő; a kalapnál kissé világosabb színű.
Spórapor: fehér.
Hús: vastag, tömör;
fehéres, a kalapbőr alatt világossárga; jellegzetesen gyümölcsillatú;
nyersen kissé csípős utóízű.
Előfordulás:
júniustól novemberig, főleg savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő,
gyakori faj.
Étkezési érték:
kiváló,ehető gomba, árusítható.
Megjegyzés: a
mérgező világító tölcsérgombával, mérges pókhálósgombával és az ehető rozsdasárga tölcsérgombával, sárga gerebengombával téveszthető
össze.
|

Fotó: Schmera László ©
|
Étkezési érték:
|

|
Feltételesen ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
SÁRGA KORALLGOMBA
Ramaria flava
Termőtest: 12-16 cm magas, 5-20 cm átmérőjű; rövid, tönkszerű, fehér színű alapból kiinduló, többszörösen,
korallszerűen elágazó ágakkal; az ágak hengeresek, többnyire felállók, tövük
világossárga, a csúcs felé citromsárga színűek, idősebb korban okkerszínűre
kifakulnak; az ágvégek szabálytalanul vagy 2-3 tompa csúcsban végződnek,
világossárgák, okkersárgák.
Termőréteg: az ágak
végén található.
Hús: merev,
törékeny; piszkosfehér; szagtalan, fiatalon kellemes ízű, idősebb korban az
ágak vége kesernyés lehet.
Spórapor:
okkersárga.
Előfordulás:
júniustól októberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdők talaján növő,
nem gyakori faj.
Étkezési érték:
fiatalon ehető, az idősebb példányokat ajánlatos leforrázni és az ágvégeket
levágni, mert hasmenést okozhatnak.
Megjegyzés:
összetéveszthető a gyengén mérgező cifra korallgombával és az ehető rózsás korallgombával.
|

Fotó: Albert László ©
|
Étkezési érték:
|

|
Ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
SÖTÉT ÉRDESTINÓRU
Leccinum carpini
Kalap: 3-12 cm átmérőjű; félgömb alakú vagy domború, végül ellaposodik; szürkésbarna, idősödve többé-kevésbé
feketedik; felülete sima vagy kissé ráncos, száraz időben gyakran
felrepedezik, nedves időben tapadós.
Csöves rész: a tönk
előtt felkanyarodik, így a tönk körül árok alakul ki; szűk pórusú;
fehéres, majd sárgásszürke, nyomásra szürkül, feketedik.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag; nyúlánk, hengeres vagy bunkó alakú; piszkos fehéres, sárgásszürke alapon
gyakran hosszanti sorokba rendezetten, finoman, feketésen pontozott,
szemcsés, pikkelyes.
Hús: a kalapban
hamar megpuhul, a tönkben megkeményedik, szálas; vágáskor először vörösödik,
majd ibolyásszürke lesz, végül megfeketedik; íze, szaga nem
jellegzetes.
Spórapor:
piszkosbarna.
Előfordulás:
júniustól októberig, gyertyán alatt növő, gyakori gomba.
Étkezési érték:
ehető, árusítható, de csak fiatalon ízletes.
Megjegyzés: az
ehető nyárfa-érdestinóruval téveszthető
össze.
|

Fotó: Albert László ©
|
Étkezési érték:
|

|
Ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
SÖTÉT TROMBITAGOMBA
Craterellus cornucopioides
Termőtest: 4-12 cm hosszú, 3-8 cm átmérőjű; tölcsér vagy trombitaformájú, lefelé csőszerűen elkeskenyedő, végig
üreges, széle fodros, hullámos, gyakran szakadozott; szürke, szürkésbarna,
feketés színű; felülete finoman pelyhes, szálas-nemezes,
szálkás-pikkelyes.
Termőréteg: a
termőtest külső részén található; fiatalon sima, majd gyengén ráncos,
néha kissé eres; szürke, kékesszürke, hamuszürke, idősen a spóraportól
fehéren deres.
Hús: vékony, nagyon
törékeny; szürkésfekete színű; frissen szaga és íze nem jellegzetes, de
szárítva fűszeres-aromás.
Spórapor: fehér.
Előfordulás:
júliustól októberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben csoportosan termő,
gyakori faj.
Étkezési érték:
ehető, árusítható gomba; szárítva kiváló fűszer.
Megjegyzés: könnyen
felismerhető, más gombafajjal nem téveszthető össze.
|

Fotó: Artflex ©
|
Étkezési érték:
|

|
Ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
VARASHÁTÚ GALAMBGOMBA
Russula virescens
Kalap: 5-15 cm átmérőjű; eleinte félgömb alakú, majd domború végül kiterül, közepe gyakran benyomottá válik;
fiatalon egységesen zöldes, ritkábban okkeres színű; deres felülete
varangyos, rücskös, táblaszerű mezőkre repedezik fel.
Lemezek: a tönkhöz
nőttek, sűrűn állók, törékenyek; fehéresek, krémszínűek, élük rozsdabarnán
foltosodhat.
Tönk: 4-8 cm hosszú, 1-3 cm vastag; hengeres, töve elkeskenyedő; tömör; fehéres, alul kissé barnuló; felülete
kissé ráncos.
Hús: morzsalékony,
pattanva törik, a tönkben kemény; fehéres színű, szaga nem
jellegzetes, kellemes ízű.
Spórapor: halvány
krémszínű.
Előfordulás:
júliustól októberig, lomb- és fenyőerdőben növő, nem ritka faj.
Étkezési érték:
ehető, árusítható faj.
Megjegyzés:
összetéveszthető a halálosan mérgező gyilkos galócával és az ehető dióízű galambgombával.
|

Fotó: Albert László ©
|
Étkezési érték:
|

|
Feltételesen ehető
|
Termõidõszak:
|
|
Jan.
|
Feb.
|
Már.
|
Ápr.
|
Máj.
|
Jún.
|
Júl.
|
Aug.
|
Sze.
|
Okt.
|
Nov.
|
Dec.
|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
Leírás:
VÖRÖSTINÓRU
Boletus queletii
Kalap: 5-20 cm átmérőjű; félgömb alakú, domború, majd kiterül; tégla- vagy narancsvörös, olajbarnás;
szárazon matt, nedvesen tapadós.
Csöves rész: a
pórusok szűkek; a csövek sárgák, majd olívszínűek, nyílásai
narancsvörösek, vérvörösek, nyomásra kékülnek.
Tönk: 10-15 cm hosszú, 2-3 cm vastag; hengeres, orsóalakú; csúcsa sárga, lefelé egyre intenzívebb vörös
árnyalatú, alja sötétvörös; felülete finoman, vörösen pontozott, néha
sima.
Hús: vastag;
sárgás, a tönk tövében sötétvörös, vágásra gyengén kékül; szaga nem
jellegzetes, íze kissé savanykás.
Spórapor:
olívbarnás.
Előfordulás:
júniustól októberig, többnyire meszes talajú lomberdőben növő, egyes helyeken
elég gyakori faj.
Étkezési érték:
feltételesen ehető, nyersen mérgező.
Megjegyzés:
hasonlít hozzá a feltételesen ehető változékony tinóru, a nem ehető sátán tinóru és az ehető piros tinóru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|