A lényeg a pontos etetés.
Rekord keverék:
400 g carp plus protein (80% kazeint tartalmazo protein adalék)
400 g laktalbumin
200 g glutén
400 g kukoricaliszt
160 g búzadara
100 g húsliszt vagy savouri por
2 teáskanál májpor
színezõanyag,
20 ml ízesítõ
tojás szükség szerint.
Takarékos keverék:
1 rész kukorica vagy szójaliszt
1 rész zabpehely
2/4 rész zsemlemorzsa
kb. 12 tojás (500 g száraz keverékhez)
esetleg kevés víz
ízesítõnek 10 gerezd fokhagyma összezúzva
a masszából formázzunk kis golyókat 2 percig
fõzzük majd jól szárítsuk ki.
Csemege keverék:
30% búzadara
20% kukoricaliszt
15% szójaliszt
20% tejpor
10% földimogyoró-õrlemény
5% madáreledel
5 tojás 500 grammonként
Téli keverék: (nyáron is szuper)
Egyenlõ részben búzadara
és laktalbumin
madáreledel (nectar blend),
májkivonat
ízesítõnek 500 g keverékhez:
3 ml Malay spice oil palatant (maláj fûszerolaj),
3 ml indian spice (indiai fûszer-keverék) vagy helyette kurkuma
1 ml protaste sweetener (édesítõszer)
a beszerzéshez sok sikert.
Natúr keverék:
50% búzadara
25% sovány tejpor
25% kukoricaliszt
továbbá 1kg-hoz 10 g madáreledel
10g halliszt vagy forreli
tojás 10-12
Kemény keverék:
4 rész forelli vagy finom kekszõrlemény
2 rész rizsliszt
1 rész kukoricaliszt
1 rész búza vagy rozsliszt
tojás mennyiségtõl függõen
1 púpozott evõkanál szõlõcukor
tojásonként
ízesítés: gyümölcs illetve
csokoládé-karamell aroma
Folyóvízi keverék:
20% halliszt
25% szójaliszt
10-15% búzaglutén
20% kész keverék (top secret)
rétesliszt
kukoricaliszt
8-10 tojás kilogrammonként.
Amur bojli:
szoktató etetés :csíráztatott búzával majd utána az etetõ bojli. A bojli mérete nem lehet nagyobb 12-14 milliméternél
búzacsira aroma
elkészítése: fél kiló búzát
megmossunk majd tálba helyezzük, rá öntünk vizet
hogy teljesen ellepje. Másnap újra leöblítjük
lecsurgatjuk majd lefedjük hogy beinduljon a
csiraképzõdés. Naponta mossuk és így
eltávolítjuk a búza felületérõl a
nyálkás réteget.
2-3 nap múltán megjelennek a hajtások, majd a
gyökérkék. Ezeket a hajtásokat lecsipkedjük
telerakunk egy 2 decis poharat majd leturmixoljuk ezzel kész az aroma. .
Ugyan így készíthetõ cukorborsóval vagy
bármilyen nõvényi tápanyaggal
A bojlit érdemes poli bojli porból készíteni mert ehhez nem kell tojás és fõzés nélkül készíthetõ.
Bojli hofi módra |
50% kukoricaliszt színezés: piros vagy sárga. Ízesítés: a hidegebb
évszakokban az állati eredetû aromák a jobbak (hal
vagy májaroma) |
Bojli recept
1 rész (kg) 1 rész 1/2 rész |
kukoricadara és/vagy kukoricaliszt rozsliszt RL 125 teljes tojáspor, 1 kg 100 tojásnak felel meg édesítõ (pl. Nutra Sweet) összes kg-onként 1/3 flakon aroma ízlés szerinti |
50 Ft/kg 70 Ft/kg 1200 Ft/kg 250 Ft/fl 300 Ft |
Adható
hozzá még
1/2 rész 1/2 rész 1/2 rész |
kókuszreszelék korpa glutén (sikér) színezék |
400 Ft/kg 50 Ft/kg 300 Ft/kg |
de ezek nem feltétlenül szükségesek.
A tojáspor
elõnye, hogy nyers tojásból kg-onként 10
db-nál többet nem lehet beletenni,
mert kezelhetetlenül híg lesz az anyag. A fehérjetartalmat
pedig elsõsorban a tojás
mennyisége határozza meg.
Búzalisztet
nem lehet beletenni, nagyon nedvszívó, könnyebben
felázik, megpuhul
a bojli a vízben.
Az
összetevõket szárazon elkeverjük, esetleg szitán
áttörjük, ha csomós. Annyi vizet
adunk hozzá folyamatos keverés, gyúrás közben,
hogy még jól gyúrható legyen, de ne
túl lágy. Elég jól tud ragadni a kézre.
Egy-két órát állni hagyjuk, addig lehet tüzet
rakni,
nagy bográcsban vizet forralni. Egy nagy gombócnyi anyagot
kilapítunk 1-1,5 cm
vastagra, késsel 1-1,5 cm széles csíkokra, majd
kockákra vágjuk. Leültetjük a
családot, és gombócokat formázunk. Ne legyenek
repedtek, szép, sima felület
kell. Én kb. 20 mm-es golyókat csinálok, ez jól
szelektál, 4 kg-osnál kisebb ponty
nemigen veszi fel. Egy alkalmas tálcára kirakom, és ha
összejött 30-40 db, a
forrásban levõ vízbe teszem. 10-15 percig
fõzzük. Hajlamos leragadni, meg kell
keverni néha. Jó kétszeresére dagad, de a
szárításkor visszanyeri eredeti méretét.
Ha már feljött, és legalább 1/3-a kiáll a
vízbõl, tésztaszûrõvel kiszedjük,
és napon,
szellõs helyen szárítjuk. A legszebb, csalinak
szánt darabokat kihûlés után tûvel,
himzõfonalra (vastag és zöld) fûzzük,
egymástól 15 cm-re, és így szárítjuk
meg.
A szárítás napokig tart, a jó bojli
kõkemény, a betonról felpattan, a vízben hetekig
nem megy szét. Ha lassú a száradás vagy
megázik, hajlamos penészedni. Ha
jól kiszárítottuk, évekig is eláll. A
hangyák, egerek, madarak, kutyák is szeretik
nagyon, óvni kell tõlük.
1 kg anyagból 150-250 db lesz, és kb.450 Ft-ba kerül.
Etetésre
naponta kétszer 10-15 darabot szórok, kemény
kukoricával vegyesen.
Csalinak a fonalról levágott bojli alá takácscsomót
kötök, ez tartja meg a
lecsúszás ellen, és egy dupla csomóval 3-5 cm-re a
horog öblébe kötöm.
A megfogott 10
kg-nál nagyobb pontyokat mindig homlokon kell csókolni,
hogy ne hatalmasodjon el rajtad a babona!
*
A bojligyártás „tudománya” kicsit misztifikálva lett az elmúlt években. Oldalunkkal segítséget szeretnénk nyújtani a kísérletezõ kedvû horgásztársainknak. Konkrét receptekkel, valamint gyártási leírással adunk néhány ötletet. Levelezõ rovatunkban természetesen nagy örömmel és kíváncsisággal várjuk a további kipróbált recepteket.
1 recept.
1 kg búzadara
1 kg kukorica liszt
0,6 kg finomliszt
0,5 kg szójaliszt
0,5 kg sárgaborsó liszt
30-35 db tojás
***
Forelli (pisztrángtáp) |
40% |
Szójaliszt |
20% |
Tejpor |
5% |
Kukorica liszt |
10% |
Búzaliszt |
10% |
Búzadara |
5% |
Búzacsíra |
2-3% |
Fruktóz (gyümölcscukor) |
2-3% |
Birdfood mix |
5% |
Aroma |
Ízlés szerint |
Oliva olaj |
20-30 ml |
Tojás |
8-10 db |
Egy jó bojliban a
fehérje és a szénhidrát olyan arányban
található, amit a pontyok szívesen fogyasztanak és
jól tudnak hasznosítani. Ezért felesleges nagyon magas
fehérje arányt beépíteni a bojliba, mert úgy
sem tudja hasznosítani a ponty. A másik oldalon viszont nem
szabad sokat sprórolni a fehérje tartalmon, mert a túl
magas szénhidrát tartalmú bojlik nem támasztanak
konkurrenciát azoknak az élő szervezeteknek, amiket a nagy
pontyok szívesen fogyasztanak (szúnyoglárva,
kagyló, stb.)
Bojlink fehérje bázisát a forelli és a szója
liszt biztosítja. A forelli állati fehérjében
gazdag, és általában 30-40%-os fehérjét
tartalmaz. A szójafehérje egy más fajta proteint
tartalmaz, amely növényi eredetű. A forelli és a
szója együttes alkalmazásával ideális
egyensúlyt teremthetünk bojlinkban. (A két fehérje
emészthetősége és emésztési ideje
eltérő, ezért egyik sem helyettesítője a
másiknak.)
A forelliből én a Top Secret apró
pisztrángtápját használnám, mivel ez
jó árban van és érezni rajta a magas halas
tartalmat. A forellit daráljuk liszt finomságúra, majd
szitáljuk át. Arra figyeljünk, ha kicsit zsírosabb
forellit választunk, akkor később az olaj adagot
csökkenthetjük.
Az általam megadott arányokon szabadon
módosíthatunk. Az arányokat úgy lőttem be,
hogy a kész mix inkább a büdösebb bojlikhoz
használható (halas, rákos, kagylós, fűszeres,
stb.) Ha édes, gyümölcsös bojlit
készítünk, akkor a forelli részt
csökkentsük és emeljünk a szója tartalmon. Arra
vigyázzunk, hogy ha nem zsírtalan szójalisztet
használunk, akkor a szója erősen visszafoghatja a bojlink
aroma kieresztő képességét.
A tejpor szintén jó fehérje bázis, de ne
essünk túlzásba a használatakor, mert a kész
bojlit könnyíti és ha sokat használunk belőle,
akkor bojlink nem lesz elég szilárd. A kukorica- és
búzaliszt a szénhidrát bázisról gondoskodik.
Arányuk azért kisebb az egész keverékhez
viszonyítva, mert fehérjét szinte egyáltalán
nem tartalmaznak.
A búzaliszt kiváló ragasztó, ezért ha sok az
apró hal a környéken (törpeharcsa, keszeg,
kárász), akkor csökkentsük a kukoricaliszt
mennyiségét és ezzel párhuzamosan
növeljük a búzaliszt arányát. Arra
vigyázzunk, hogy a búzaliszt víz hatására
nagyon gyorsan elkezd bomlani (savanyodik), tehát bojlink
romlékonyabb lesz, ha sok benne a búzaliszt.
A receptben elég alacsonyra szabtam a búzacsíra,
búzadara arányát. Mindkettő anyag igen hasznos,
ezért bátran növelhetjük az adagot. A
búzacsírának magas a fehérjetartalma, a
búzadara pedig jól emészthető
szénhidrátot tartalmaz.
A gyümölcscukrot nem szabad egyetlen édes bojliból sem
kihagyni. A problémát az okozza, hogy sok aromának csak illata
van, nincs íze. A folyékony aromákból a
felhasznált 10-20 ml nem tartalmaz annyi ízesítő
anyagot, ami 1 kg száraz bojlimixet megfelelően
ízesít. Ezt a pontyok nem fogják honorálni.
Gondoljunk csak bele, hogy leülünk egy szépen
megterített asztalhoz és ínycsiklandó illatokat
érzünk. Aztán kihozzák az ételt és az
ugyan minden szükséges anyagot tartalmaz, de az íze olyan
mint a fűrészporé. Ezt az ételt nem fogjuk szeretni.
Ezért kell arra figyelni, hogy ne csak illata, hanem íze is
legyen a bojlinknak.
Sajnos a Sweet-X elég drága összetevő, ezért azt
jól helyettesíthetjük gyümölcs vagy
szőlő cukorral. A büdös ízesítésű
bojlikból a cukrot nyugodtan ki lehet hagyni. Az ilyen bojlinak a
halliszt jó ízt ad, de a forellinek is kellemes halas
aromája van.
A komolyabb bojlikból nem hiányozhat a növényi mag. A
magok szerepe az emésztés segítése, és az
aroma hatás fokozása. A pontyok a kisebb mennyiségben
felhasznált anyagokat is jól kiérzik a mixből,
főleg ha azoknak karakteres íze van. A magokkal
természetessé tehetjük a bojlinkat. Vegyünk valamilyen
madár tápot, vagy kockázatassunk meg 1kg Starbaits
birdfood keveréket. Annyira kevés kell belőle, hogy szinte
nem is kerül semmibe, mégis jó hatása van a
keverékünk ízére és
tápértékére. Arra figyeljünk, hogy a sok mag
nehezen formálhatóvá teszi a bojlinkat és a bojli
hamarabb reped majd száradáskor. Tehát csak
módjával alkalmazzuk. Egy trükk: én nagyon sok magot
használok a bojlimhoz, de a magok felét,
háromnegyedét finomra darálva teszem bele a mixbe. Nagyon
kellemes illata van a darált magoknak, és ezt a pontyok is
honorálni fogják.
Az aroma egy neuralgikus pontja a keveréknek. Sokan azt hiszik, hogy a
bojli legfontosabb összetevője az aroma. Az internetes
fórumokon csak arról lehet olvasni, hogy ki milyen
ízű bojlit csinál. Nos ezek a bojlisok tévednek
és bármilyen drága aromát vesznek, ha az
összetevőknél spórolnak.
Részben nekik is igazuk van, hiszen többször tapasztaltam,
hogy két teljesen azonos összetevőjű
keverékből az egyiket hajlandóak megenni a halak, a
másikat meg nem. Tehát az aroma igen fontos része a
bojlinknak. Bármilyen aromát választhatunk, de arra
figyeljünk, hogy az aroma hőálló legyen. Nyugodtan
variálhatjuk az ízeket egymással. Én is mindig por
alakú és folyékony aromákat is használok
ugyanabban a bojliban. Ne feledjük: nem az aroma ára mutatja a
használhatóságát!
A bojli formázását nagyban segíti, ha némi
olajat teszünk az anyagba. Az olajat és a folyékony
aromát a felvert tojáshoz adjuk hozzá. Az olaj abban is
segít, hogy a pontyok ne lakjanak be a magas
tápértékű bojlinktól. Az olaj hashajtó
hatását némi tejcukorral (laktóz) fokozhatjuk.
Ilyen kis mennyiségben is vehetünk a
gyógyszertárakban. 1 kg száraz anyaghoz 20-30 ml olivaolaj
bőven elég lesz kilónként.
Igazából halolajat, vagy bármilyen másfajta (lazac,
kender, mogyoró, pisztácia, stb.) olajat lenne érdemes
használni, de az oliva is megteszi. Főleg azért, mert azt
otthon lophatunk a konyhából. :] Az étolajat inkább
kerüljük.
A bojikat csak rövid ideig főzzük, azt sem kell
megvárnunk, ha nem jönnek fel a víz tetejére. A
szárítást ne közvetlenül a napon
végezzük, de figyeljünk oda, hogy ha jön 1-2 esős
nap, akkor könnyen bepenészedhet a friss bojlink. Ilyenkor
sűrűn forgassuk a golyókat.
Csináltam egy gyors számítást és 1 kg
száraz mix és a tojás kb. 1100 Ft-ból megvan. Ez
azt jelenti, hogy kb. 1,5-2 kiló bojlit (mix és a tojás
súlya) tudunk ennyi pénzből csinálni. Jó
munkát!