Trófeakészítés házilag!
A portál egyik topicjában olvastam, hogy többen is érdeklődnek a trófeakészítés rejtelmei iránt. Mivel ilyen írás itt még nem jelent meg, ezért örömmel teszem közkinccsé az általam megtapasztalt technikákat, apró fortélyokat, amelyek még emlékezetesebbé és maradandóbbá tesznek egy-egy nem hétköznapi fogást.
Mikor szép fogással gazdagodik horgászmúltunk, valamilyen módon szeretnénk róla emléket őrizni. Ez az emlék lehet fénykép, videofelvétel, vagy egy szép trófea. Talán a trófea adja vissza leghűbben, kézzelfoghatón a hal emléket, és a megfogás emlékét…
Trófeakészítés és a különböző preparátumok elkészítése egy szakma, egy olyan szakma, amely sok időt és nagy szakértelmet kíván. Vannak, akik e szakmának áldozzák életüket. A világért sem szeretném a kenyerüket elvenni, mindössze csak pár szóban, pár képben akarok segítséget nyújtani az egyszerű házi trófeakészítéshez.
Minden fajta halból lehet trófeát készíteni! Sokakban az a kép él, hogy csak a kapitális hal való a falra. Nem! Ugyanolyan mutatós lehet egy kisebb méretű, de számunkra különleges hal is, amely szép emléket idéz.
A folyamat lényege, hogy egy vegyszerrel kell konzerválni a szöveteket. Sokan sót használnak tartósításra, ez azonban nem túl jó, mert nem őrzik meg így a pigmentek színüket. Azonban a formalinnal kezelt megőrzi, és más jó tulajdonsága, hogy csak enyhe klórszaga lesz a már kész trófeának.
Lássuk, mi kell hozzá
- formalin (beszerezhető
bármely gyógyszertárban, mindenki számára
elérhető áron)
- műanyag kád (lehetőleg légmentesen
zárható)
- műanyag lemezek (az uszonyok kiterítéséhez)
- merevítő illetve rögzítő drót
- kisebb fadarabok (a merevítéshez)
- hátlemez (melyre a kész halfejet helyezzük)
- gipsz (a kivágott hús kitömésére)
- lakk (a spray változat ad teljes fedést)
- igényesebbeknek műszem
Elkészítés lépései
1. legfontosabb, hogy az
elkészítendő hal fejét a
mellúszótól 2-3 ujjnyival hátrébb
vágjuk le!
- a halat mossuk meg, minden nyálkától és
vértől megtisztítjuk, vigyázva a pikkelyekre
2. készítsük el a merevítéseket,
törekedjünk a minél életszerűbb tartásra,
pl.: nem szép, ha egy ragadozó szája a
szokásosnál jobban nyitva van
3. helyezzük el a kádban, úgy, hogy ne érjen
hozzá sehol a falához
4. töltsük fel kézmeleg vízzel, majd öntsük
bele a formalint, kicsit keverjük el és kész az oldat,
keverési arány 5-15 %, gyakorlatilag lehet
hígítás nélkül is, de felesleges
5. az edényt légmentesen zárjuk le, mert a formalin
elpárolog!
6. most jön a legtöbb időt igénylő
várakozás, miután a ládánkat elhelyeztük
egy hűvös, árnyékos helyen, egy átlagos (kb. 1
kg-os) halfejnél ez legalább 3 hónap, ennyi idő kell
ahhoz, hogy az oldat teljesen átjárja a szöveteket, nagyobb
halaknál ez az idő jóval több, 2-3 kilós
halfejnél már 7-8 hónap is lehet
7. miután a halfejet teljesen átjárta a formalin,
vegyük ki a ládából és bő langyos
vízzel mossuk le, hagyjuk száradni egy jól
szellőző, de árnyékos helyen (itt jegyzem meg, hogy az
évek alatt folyamatosan veszít a
nedvességéből), majd két hét után
nekiláthatunk az utómunkálatoknak
8. egy éles késsel vágjuk ki a húst a fej
mögül, majd öntsük ki gipszel, ebbe csavart vagy
drótot rakjunk mielőtt megköt
9. ha megkötött a gipsz lakkozzuk le, egyenletesen csak flakonos
lakkal tudjuk bevonni
10. miután megszáradt a lakk, helyezzük fel a
hátlapra, melyet előzőleg lakkoztunk le
11. kész, keressünk neki egy szép helyet a falon és
tegyük fel!
Érdemes megfontolni
- fényes lakkot
használjunk, így vizesnek, életszerűnek tűnik a
trófea
- a formalin: maró hatású vegyszer, csak jól
szellőző helyen, lehetőleg maszkban és
gumikesztyűben dolgozzunk vele!
- életszerűbbé tehetjük a halfejet, ha a horgot
(wobblert, villantót) amivel elejtettük a szájában
hagyjuk, de mindenképp a szárítás előtt
- a hátlapot érdemes szakmunkással
készíttetni, szépen mutat egy fém
gravírozott tábla a legfontosabb adatokkal (mekkora volt a hal,
hol, mikor, és ki fogta)
Kocsis László (cilapower)